Przyswajalność białka

Co zrobić, aby w optymalny sposób przyswajać białko i jakie są czynniki mające wpływ na ten proces.

By białko było w 100% przyswajalne ( było pełnowartościowe) niezbędne są aminokwasy egzogenne, które muszą występować w ściśle określonych proporcjach. Wystarczy by jeden aminokwas ograniczający (egzogenny) występował na niskim poziomie (był jego niedobór) by ograniczyć przyswajalność białka do jego poziomu!

Idealnym wzorcem białka według WHO jest połączenie białek jaja i białek ziemniaka. Dużą przyswajalność pełnowartościowego białka można zapewnić w łatwiejszy sposób - sięgając po zbilansowane produkty SmartFood.


Porady dietetyka

Warzywa - lista nr. 2

Lista warzyw do spożycia, s zależności od ilości kilogramów które musisz zrzucić oraz zaleceń dietetyka prowadzącego.

więcej porad

Inspiracje kulinarne

Zupa dyniowa - 4 porcje po 115 kcal

Pyszna zupa dyniowa sprawdzi się jako posiłek dla całej rodziny. Odpowiednio dobrane przyprawy równoważą neutralny smak dyni i powodują, że posiłek zadowoli każdego amatora smacznej kuchni. Łatwa i szybka w przygotowaniu.

więcej inspiracji

Sklep

Zamknij

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Dowiedz się więcej »