Białka Łatwo przyswajalne

Co zrobić, by białka były łatwoprzyswajalne?

By białko było w 100% przyswajalne (było pełnowartościowe) niezbędne są aminokwasy egzogenne, które muszą występować w ściśle określonych proporcjach. Wystarczy by jeden aminokwas ograniczający (egzogenny) występował na niskim poziomie (był jego niedobór) by ograniczyć przyswajalność białka do jego poziomu! Idealnym wzorcem białka według WHO jest połączenie białek jaja i białek ziemniaka. Można łatwiej sięgnąć  po pełnowartościowe, przyswajalne białko sięgając po produkty SmartFood .

Porady dietetyka

BMI

(ang. Body Mass Index) to współczynnik masy ciała, który obliczamy dzieląc masę ciała (podaną w kilogramach) przez wzrost podniesiony do kwadratu (podany w metrach). Kalkulator BMI został opracowany na podstawie danych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia.

więcej porad

Inspiracje kulinarne

Surówka z porem, marchewką i jabłkiem - 166 kcal

Pyszna surówka warzyw, owoców i orzechów, którą możemy przygotować o każdej porze roku ze względu na dostępność produktów. Łatwa w przygotowaniu i zaspokajająca apetyty na dłuższy czas.

więcej inspiracji

Sklep

Zamknij

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Dowiedz się więcej »