Zupa dyniowa - 4 porcje po 115 kcal

Pyszna zupa dyniowa sprawdzi się jako posiłek dla całej rodziny. Odpowiednio dobrane przyprawy równoważą neutralny smak dyni i powodują, że posiłek zadowoli każdego amatora smacznej kuchni. Łatwa i szybka w przygotowaniu.

Składniki:

  • miąższ z dyni:  750 g.
  • bulion warzywny: 750 ml.
  • mleko 2%:  25 ml
  • masło: 2 łyżki
  • czosnek: 1 ząbek
  • cebula: 1 szt (150 g.)
  • sok z cytryny: 1 łyżka
  • otarta skórka pomarańczowa: 1 łyżka
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir, liść laurowy
  • posiekany szczypiorek: ½ pęczka

Sposób przygotowania:

Do garnka o grubym dnie włóż masło i rozgrzej, włóż posiekaną cebulę, wyciśnij czosnek i zeszklij. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę dynię, wymieszaj i duś pod przykryciem ok. 3 min.  Wlej bulion i zagotuj. Dopraw solą, pieprzem, imbirem, cytryną, liściem laurowym i skórką pomarańczową. Zupę gotuj pod przykryciem ok. 20 min (dynia musi być miękka). Wyjmij liść laurowy i zmiksuj zupę. Dodaj mleko i podgrzej całość. Podawaj posypaną szczypiorkiem.

zupa dyniowa

Porady dietetyka

Podjadanie

W trakcie stosowania diety, szczególnie w jej początkowej fazie, zdarzają się chwile słabości. Jak sobie z nimi radzić?

więcej porad

Inspiracje kulinarne

Placki węgierskie a'la SmartFood - 281 kcal/os

Oryginalny przysmak dla wielbicieli ostrzejszych smaków. Sycące i nietrudne w przygotowaniu danie dla 2 osób. Zdecydowanie polecamy!

więcej inspiracji

Sklep

Zamknij

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Dowiedz się więcej »