Zupa dyniowa - 4 porcje po 115 kcal

Pyszna zupa dyniowa sprawdzi się jako posiłek dla całej rodziny. Odpowiednio dobrane przyprawy równoważą neutralny smak dyni i powodują, że posiłek zadowoli każdego amatora smacznej kuchni. Łatwa i szybka w przygotowaniu.

Składniki:

  • miąższ z dyni:  750 g.
  • bulion warzywny: 750 ml.
  • mleko 2%:  25 ml
  • masło: 2 łyżki
  • czosnek: 1 ząbek
  • cebula: 1 szt (150 g.)
  • sok z cytryny: 1 łyżka
  • otarta skórka pomarańczowa: 1 łyżka
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir, liść laurowy
  • posiekany szczypiorek: ½ pęczka

Sposób przygotowania:

Do garnka o grubym dnie włóż masło i rozgrzej, włóż posiekaną cebulę, wyciśnij czosnek i zeszklij. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę dynię, wymieszaj i duś pod przykryciem ok. 3 min.  Wlej bulion i zagotuj. Dopraw solą, pieprzem, imbirem, cytryną, liściem laurowym i skórką pomarańczową. Zupę gotuj pod przykryciem ok. 20 min (dynia musi być miękka). Wyjmij liść laurowy i zmiksuj zupę. Dodaj mleko i podgrzej całość. Podawaj posypaną szczypiorkiem.

zupa dyniowa

Porady dietetyka

Woda

Woda jest najważniejszym, nieorganicznym składnikiem organizmu i największym ilościowo budulcem ciała ludzkiego. Jest również podstawowym składnikiem codziennej diety potrzebnym do utrzymania prawidłowej temperatury ciała, transportu składników odżywczych, produktów przemiany materii oraz wytwarzania energii.

więcej porad

Inspiracje kulinarne

Sałatka z buraków z jabłkiem - 79 kcal

Smaczna i łatwa w przygotowaniu sałatka, która dzięki obecności buraka i jabłka, zawiera sporo kwasu foliowego oraz witamin. To danie zapewnia zastrzyk energii na dłuższy czas.

więcej inspiracji

Sklep

Zamknij

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Dowiedz się więcej »