Zupa dyniowa - 4 porcje po 115 kcal

Pyszna zupa dyniowa sprawdzi się jako posiłek dla całej rodziny. Odpowiednio dobrane przyprawy równoważą neutralny smak dyni i powodują, że posiłek zadowoli każdego amatora smacznej kuchni. Łatwa i szybka w przygotowaniu.

Składniki:

  • miąższ z dyni:  750 g.
  • bulion warzywny: 750 ml.
  • mleko 2%:  25 ml
  • masło: 2 łyżki
  • czosnek: 1 ząbek
  • cebula: 1 szt (150 g.)
  • sok z cytryny: 1 łyżka
  • otarta skórka pomarańczowa: 1 łyżka
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir, liść laurowy
  • posiekany szczypiorek: ½ pęczka

Sposób przygotowania:

Do garnka o grubym dnie włóż masło i rozgrzej, włóż posiekaną cebulę, wyciśnij czosnek i zeszklij. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę dynię, wymieszaj i duś pod przykryciem ok. 3 min.  Wlej bulion i zagotuj. Dopraw solą, pieprzem, imbirem, cytryną, liściem laurowym i skórką pomarańczową. Zupę gotuj pod przykryciem ok. 20 min (dynia musi być miękka). Wyjmij liść laurowy i zmiksuj zupę. Dodaj mleko i podgrzej całość. Podawaj posypaną szczypiorkiem.

zupa dyniowa

Porady dietetyka

Bilans energetyczny

Praktycznie każdy spożywany posiłek zawiera kalorie, które przetwarzane są przez nasz organizm na energię potrzebną do jego prawidłowego funkcjonowania. Bilans energetyczny w dużym skrócie możemy określić jako równowagę pomiędzy ilością energii dostarczonej z pożywieniem, a wydatkiem energetycznym organizmu.

więcej porad

Inspiracje kulinarne

Placki węgierskie a'la SmartFood - 281 kcal/os

Oryginalny przysmak dla wielbicieli ostrzejszych smaków. Sycące i nietrudne w przygotowaniu danie dla 2 osób. Zdecydowanie polecamy!

więcej inspiracji

Sklep

Zamknij

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Dowiedz się więcej »