Tłuszcze Omega 3

Kwasy Omega-3 są bardzo ważne dla naszego organizmu, więc powinniśmy znacznie zwiększyć ich udział w naszej diecie poprzez częstsze spożywanie owoców morza i ryb. Ryby, zwłaszcza morskie, są głównym i bezpośrednim źródłem korzystnie działających kwasów tłuszczowych z grupy omega-3.

Kwas Omega-3 znajduje się w rybach, skorupiakach, tofu, migdałach, orzechach włoskich, jak również w niektórych olejach roślinnych, takich jak olej lniany, arachidowy i rzepakowy.

Stosunkowo dużą ilość kwasów omega-3 zawierają: łosoś, tuńczyk, śledź, makrela wędzona oraz sardynki i skorupiaki. W ostatnich badaniach wyszło również na jaw, że mają one korzystny wpływ na stan zdrowia układu krążenia i serca, a także pełnią one ważną rolę w rozwoju i prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, zwłaszcza mózgu i narządu wzroku.

Omega 3

Porady dietetyka

Nasiona chia i morwa biała

Od jakiegoś już czasu panuje moda na zdrowe odżywianie. W związku z tym na popularności zyskują rośliny egzotyczne, które słyną z szeregu właściwości zdrowotnych. Do takich roślin należą chia, znana także pod katalogową nazwą jako szałwia hiszpańska, występująca na terenie Meksyku oraz Gwatemali, jak i również morwa biała pochodząca z Chin

więcej porad

Inspiracje kulinarne

Surówka z porem, marchewką i jabłkiem - 166 kcal

Pyszna surówka warzyw, owoców i orzechów, którą możemy przygotować o każdej porze roku ze względu na dostępność produktów. Łatwa w przygotowaniu i zaspokajająca apetyty na dłuższy czas.

więcej inspiracji

Sklep

Zamknij

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Dowiedz się więcej »