Tłuszcze Omega 3

Kwasy Omega-3 są bardzo ważne dla naszego organizmu, więc powinniśmy znacznie zwiększyć ich udział w naszej diecie poprzez częstsze spożywanie owoców morza i ryb. Ryby, zwłaszcza morskie, są głównym i bezpośrednim źródłem korzystnie działających kwasów tłuszczowych z grupy omega-3.

Kwas Omega-3 znajduje się w rybach, skorupiakach, tofu, migdałach, orzechach włoskich, jak również w niektórych olejach roślinnych, takich jak olej lniany, arachidowy i rzepakowy.

Stosunkowo dużą ilość kwasów omega-3 zawierają: łosoś, tuńczyk, śledź, makrela wędzona oraz sardynki i skorupiaki. W ostatnich badaniach wyszło również na jaw, że mają one korzystny wpływ na stan zdrowia układu krążenia i serca, a także pełnią one ważną rolę w rozwoju i prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, zwłaszcza mózgu i narządu wzroku.

Omega 3

Porady dietetyka

BMI

(ang. Body Mass Index) to współczynnik masy ciała, który obliczamy dzieląc masę ciała (podaną w kilogramach) przez wzrost podniesiony do kwadratu (podany w metrach). Kalkulator BMI został opracowany na podstawie danych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia.

więcej porad

Inspiracje kulinarne

Sos tzatzykowy - 122 kcal

Grecki przysmak, który teraz sami możemy przyrządzić sobie w domu. Sos jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga żadnych wyszukanych składników. Idealnie nadaje się jako dodatek do sałatek lub dip do warzyw (skrojone w słupki ogórek, marchew).

więcej inspiracji

Sklep

Zamknij

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Dowiedz się więcej »