Ksylitol

Ksylitol inaczej cukier brzozowy, poliol który w swym smaku jest bardzo podobny do cukru. Dzięki swojemu szlakowi metabolicznemu posiada on o 40 % mniej kcal od cukru, ma działanie przeciwpróchnicze oraz przyspiesza perystaltykę jelit.

Ksylitol jest w naturalny sposób syntezowany w organizmie ludzkim nawet do 15g dziennie. Jest powoli przetwarzany w  organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek  czego posiada ponad  14-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru. 

Ksylitol redukuje płytkę nazębną, pomaga utrzymać mineralizację zębów, powoduje zmniejszenie odpowiedzi glikemicznej po posiłku.  Zalecany jest w diecie diabetyków, u osób z zakłóconą tolerancją glukozy, insulinoopornością.

ksylitol smartfood


Porady dietetyka

Nasiona chia i morwa biała

Od jakiegoś już czasu panuje moda na zdrowe odżywianie. W związku z tym na popularności zyskują rośliny egzotyczne, które słyną z szeregu właściwości zdrowotnych. Do takich roślin należą chia, znana także pod katalogową nazwą jako szałwia hiszpańska, występująca na terenie Meksyku oraz Gwatemali, jak i również morwa biała pochodząca z Chin

więcej porad

Inspiracje kulinarne

Pomidory z czosnkiem i oliwą – 142 kcal

Lekkie, bardzo proste w przygotowaniu i pyszne danie, z dużą zawartością potasu (dzięki pomidorom). To doskonała i zdrowa przekąska, kiedy chwyci nas nagły głód.

więcej inspiracji

Sklep

Zamknij

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Dowiedz się więcej »