Ksylitol

Ksylitol inaczej cukier brzozowy, poliol który w swym smaku jest bardzo podobny do cukru. Dzięki swojemu szlakowi metabolicznemu posiada on o 40 % mniej kcal od cukru, ma działanie przeciwpróchnicze oraz przyspiesza perystaltykę jelit.

Ksylitol jest w naturalny sposób syntezowany w organizmie ludzkim nawet do 15g dziennie. Jest powoli przetwarzany w  organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek  czego posiada ponad  14-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru. 

Ksylitol redukuje płytkę nazębną, pomaga utrzymać mineralizację zębów, powoduje zmniejszenie odpowiedzi glikemicznej po posiłku.  Zalecany jest w diecie diabetyków, u osób z zakłóconą tolerancją glukozy, insulinoopornością.

ksylitol smartfood


Porady dietetyka

Czym jest kaloria?

Poznaj definicję i zapoznaj się z podstawowymi informacjami, czym grozi nadmiar kalorii w pożywieniu i jak sobie z nim poradzić.

więcej porad

Inspiracje kulinarne

Surówka z porem, marchewką i jabłkiem - 166 kcal

Pyszna surówka warzyw, owoców i orzechów, którą możemy przygotować o każdej porze roku ze względu na dostępność produktów. Łatwa w przygotowaniu i zaspokajająca apetyty na dłuższy czas.

więcej inspiracji

Sklep

Zamknij

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Dowiedz się więcej »