Ksylitol

Ksylitol inaczej cukier brzozowy, poliol który w swym smaku jest bardzo podobny do cukru. Dzięki swojemu szlakowi metabolicznemu posiada on o 40 % mniej kcal od cukru, ma działanie przeciwpróchnicze oraz przyspiesza perystaltykę jelit.

Ksylitol jest w naturalny sposób syntezowany w organizmie ludzkim nawet do 15g dziennie. Jest powoli przetwarzany w  organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek  czego posiada ponad  14-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru. 

Ksylitol redukuje płytkę nazębną, pomaga utrzymać mineralizację zębów, powoduje zmniejszenie odpowiedzi glikemicznej po posiłku.  Zalecany jest w diecie diabetyków, u osób z zakłóconą tolerancją glukozy, insulinoopornością.

ksylitol smartfood


Porady dietetyka

Warzywa - lista nr. 1

Lista warzyw nr. 1 do dowolnego spożycia.

więcej porad

Inspiracje kulinarne

Sos tzatzykowy - 122 kcal

Grecki przysmak, który teraz sami możemy przyrządzić sobie w domu. Sos jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga żadnych wyszukanych składników. Idealnie nadaje się jako dodatek do sałatek lub dip do warzyw (skrojone w słupki ogórek, marchew).

więcej inspiracji

Sklep

Zamknij

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Dowiedz się więcej »