Ksylitol

Ksylitol inaczej cukier brzozowy, poliol który w swym smaku jest bardzo podobny do cukru. Dzięki swojemu szlakowi metabolicznemu posiada on o 40 % mniej kcal od cukru, ma działanie przeciwpróchnicze oraz przyspiesza perystaltykę jelit.

Ksylitol jest w naturalny sposób syntezowany w organizmie ludzkim nawet do 15g dziennie. Jest powoli przetwarzany w  organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek  czego posiada ponad  14-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru. 

Ksylitol redukuje płytkę nazębną, pomaga utrzymać mineralizację zębów, powoduje zmniejszenie odpowiedzi glikemicznej po posiłku.  Zalecany jest w diecie diabetyków, u osób z zakłóconą tolerancją glukozy, insulinoopornością.

ksylitol smartfood


Porady dietetyka

Regularność posiłków

Dostarczanie niezbędnej energii organizmowi w stałych porach jest bardzo istotnym czynnikiem skutecznego odchudzania. Dowiedz się dlaczego.

więcej porad

Inspiracje kulinarne

Sałatka z buraków z jabłkiem - 79 kcal

Smaczna i łatwa w przygotowaniu sałatka, która dzięki obecności buraka i jabłka, zawiera sporo kwasu foliowego oraz witamin. To danie zapewnia zastrzyk energii na dłuższy czas.

więcej inspiracji

Sklep

Zamknij

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Dowiedz się więcej »