Produkty wysokobiałkowe

W procesie odchudzania ważną rolę odgrywają produkty wysokobiałkowe. Ich ilość w diecie powinna być więc nieco większa, niż w przypadku osób, które nie przywiązują wagi do… utraty wagi. Programy żywieniowe SmartFood zakładają spożycie bezpiecznej dawki białka (ok. 70 g dziennie). Warto pamiętać, że białko powinno stanowić 20-25% wartości energetycznej diety. Stosowanie się do zaleceń dietetycznych w ramach programów SmartFood pomaga brać pod uwagę także pozostałe źródła energii w diecie LCD i planować jadłospis tak, aby wszystkie one pojawiały się w posiłkach w odpowiednich proporcjach. Produkty z tej kategorii charakteryzują się pełnym łańcuchem aminokwasów egzogennych, które zapewniają przyswajalność białka na bardzo wysokim poziomie.

Porady dietetyka

BMI

(ang. Body Mass Index) to współczynnik masy ciała, który obliczamy dzieląc masę ciała (podaną w kilogramach) przez wzrost podniesiony do kwadratu (podany w metrach). Kalkulator BMI został opracowany na podstawie danych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia.

więcej porad

Inspiracje kulinarne

Zupa dyniowa - 4 porcje po 115 kcal

Pyszna zupa dyniowa sprawdzi się jako posiłek dla całej rodziny. Odpowiednio dobrane przyprawy równoważą neutralny smak dyni i powodują, że posiłek zadowoli każdego amatora smacznej kuchni. Łatwa i szybka w przygotowaniu.

więcej inspiracji

Sklep

Zamknij

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Dowiedz się więcej »