PYTANIA

Najczęściej zadawane pytania.

    W tym dziale zgromadziliśmy listę odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące stosowania produktów SmartFood, ich składów i stosowania Programów. Jeżeli posiadają Państwo dodatkowe zapytania - prosimy kierować je pod adres: kontakt@smartfood.pl - wyczerpującej odpowiedzi postaramy się udzielić w jak najkrótszym czasie.


Pytania podstawowe

  1. Dla kogo jest SmartFood?

    • Dla osób chcących schudnąć lub poprawić wygląd swojej sylwetki
    • Dla osób dbających o wygląd i zdrowie
    • Dla osób aktywnych oraz dbających o zdrowe odżywianie
    • Dla osób którym brak czasu uniemożliwia przygotowywanie zdrowych niskokalorycznych posiłków
    • Dla osób, które z przyczyn zdrowotnych muszą w krótkim czasie zredukować masę ciała

  2. Czy "żywność w proszku" może być zdrowa?

    Jak najbardziej tak. W produktach SmartFood zostały zastosowane technologie instantyzacji, fortyfikacji oraz liofilizacji produktów. Dzięki tym technikom produkty zostały pozbawione wody (co ułatwia ich przygotowanie, dostępność, przydatność, zabezpiecza produkt przed zepsuciem, wydłuża ich termin przydatności oraz zabezpiecza składniki odżywcze) oraz uzdatnione niezbędnymi składnikami odżywczymi. Techniki te zostają wykorzystane między innymi przy żywieniu kosmonautów, polarników czy też sportowców wyczynowych. Ułatwiają one przygotowywanie oraz dostępność danej diety. Produkty SmartFood są przygotowywane według najnowszych i najlepszych technik przemysłowych co powoduje to że są ekskluzywne, smaczne, bezpieczne i przede wszystkim zdrowe.

    Należy wspomnieć, że część "groźnie brzmiących" nazw w składzie produktów to przemysłowe, wymagane prawem, nazwy witamin lub też naturalnych konserwantów.

  3. Czy to jest dieta wysokobiałkowa?

    Dieta SmarfFood nie jest dietą wysokobiałkową, lecz zbilansowaną dietą o obniżonej wartości energetycznej. Dieta SmarfFood dostarcza pełnowartościowego białka w ilości 0,8 -1.2g /k.m.c. (w zależności od masy osoby odchudzającej się), natomiast zawartość białka w diecie wysokobiałkowej wynosi powyżej 2g/ k.m.c.

    W ofercie SmartFood występują zarówno produkty o wysokiej zawartości pełnowartościowego białka, jak również zamienniki posiłków, które zawierają odpowiednią ilość niezbędnych witamin i składników mineralnych. Dieta o obniżonej wartości energetycznej charakteryzuje się ujemnym bilansem energetycznym niezbędnym do pozbycia się nadmiaru masy ciała.

  4. Czy dieta SmartFood jest zdrowa?

    Wszystkie diety o obniżonej wartości energetycznej stwarzają ryzyko niedoborów pod kątem składników mineralnych, witamin, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych lub błonnika pokarmowego. Dieta SmartFood, dzięki zastosowaniu zamienników posiłku oraz produktów wysokobiałkowych zapewnia minimum 80% zapotrzebowania dziennego RWS (Rekomendowana wartość spożycia) na witaminy i składniki mineralne co zabezpiecza przed awitaminozą oraz niedoborem mikroskładników odżywczych. Stosowanie się do programów SmartFood umożliwia skuteczną i bezpieczną redukcję tkanki tłuszczowej. Dodatkowo należy zaznaczyć, że produkty SmartFood produkowane są z zastosowaniem naturalnych składników oraz technologii najwyższej jakości, bez stosowania konserwantów, sztucznych barwników, wzmacniaczy smaków oraz źródeł GMO.


  5. Czy mogę wykonywać ćwiczenia podczas diety?

    Naturalnie że można, a nawet trzeba! Ćwiczenia fizyczne są zalecane w każdej diecie oraz podczas rehabilitacji. Zalecane jest minimum 30 minut wysiłku trzy razy w tygodniu, optimum to pięć razy w tygodniu po pół godziny dziennie.

    Należy zwrócić uwagę, że w przypadku diety o obniżonej zawartości kalorycznej, niewskazane jest uprawianie sportu wymagającego dużych nakładów energii.

    Aktywność fizyczna zalecana jest zarówno dla osób zdrowych jak i chorych. Naukowo stwierdzono, że osoby które regularnie ćwiczą rzadziej zapadają na choroby cywilizacyjne. Aktywność fizyczna wspomaga leczenie między innymi: chorób serca, udaru mózgu, nadciśnienia, cukrzycy, RZS, osteoporozie, chorób nowotworowych oraz otyłości. W jaki sposób włączyć ćwiczenia do diety więcej wskazówek w dziale sportowym SmartFood.
  6. Czym dieta SmartFood różni się od innych?

     Dieta Smartfood to połączenie diety VLCD ( very low calory diet - diety o niewielkiej ilości energii) z racjonalnym odchudzaniem. Założenie diety VLCD jest energetyczność na poziomie 400 - 800 kcal (energia dostarczona zostaje głównie w postaci białka), co nie jest bezpieczne dla osoby odchudzającej się ze względu na liczne niedobory składników odżywczych: szczególnie błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych. Kolejnym problemem diety VLCD jest powrót osób odchudzających się do wyjściowej masy ciała - tzw. efekt jo-jo. Statystyki pokazują, że powyżej 80% osób odchudzających się powraca do wyjściowej masy ciała (problemem jest powrót do wcześniejszych przyzwyczajeń żywieniowych oraz naturalne mechanizmy regeneracyjne organizmu, które dążą do wyrównania strat, wywołanych stosowaniem rygorystycznej diety - niedoborów makro i mikroskładników odżywczych). Jednakże dużą zaletą diety VLCD jest jej skuteczność ( dieta jest prawie tak skuteczna, jak chirurgia bariatryczna - dzięki czemu osoby bardzo szybko tracą zbędne kilogramy - nawet do 4 kg tygodniowo). 

    Dieta SmartFood to nie tylko dieta o obniżonej wartości energetycznej ale przede wszystkim Program, który krok po kroku uczy i tłumaczy jak się zdrowo odżywiać, jak nie popełniać błędów dietetycznych (nie dać się efektowi jo-jo) oraz jak połączyć dietę ze sportem. Program SmartFood jest dietą zbilansowaną – dostarcza odpowiednich ilości makro i mikroskładników odżywczych. Dzięki temu stosowanie jej w dłuższym okresie czasu jest łatwe, zdrowe i bezpieczne.

  7. Jakie mogą być skutki uboczne stosowania diety?

    Skutkiem ubocznym stosowania diety może być tzw. okres adaptacyjny do nowego żywienia.

    Podczas zmiany nawyków mogą pojawić się zaparcia oraz wzdęcia, które są spowodowane spożywaniem produktów o większej ilości białka. Kolejnymi problemami adaptacyjnymi mogą być: osłabienie organizmu, gorsze samopoczucie oraz większe łaknienie na słodycze. Wszystkie objawy spowodowane niższą wartością energetyczną diety oraz ograniczeniem cukrów prostych i pojawiają się od 2-5 dnia. Po tym czasie pojawia się rekompensata za trud - zauważalne stają się efekty odchudzania: redukcji ulega masa ciała - jesteśmy coraz bliżej założonego celu - organizm produkuje endorfiny, dzięki czemu stajemy się szczęśliwsi i bardziej zmotywowani.

  8. Gdzie mogę kupić produkty SmartFood?

    Obecnie produkty SmartFood dostępne są we wszyskich salonach Rossmann. Wkrótce nasze produkty będzie można kupić również przez sklep internetowy.

Produkty

  1. Czym się różni zamiennik posiłku od produktu wysokoproteinowego?

    Zamiennik posiłku musi spełniać normy zdefiniowane przez Komisję Europejską i zawierać odpowiednie ilości węglowodanów, białek, kwasów tłuszczowych, składników mineralnych, witamin oraz energetyczności. Produkt wysokobiałkowy (wysokobiałkowy suplement diety) musi zawierać dużą ilość białka jednak nie jest wymagane by zawierał inne składniki odżywcze. Dzięki połączeniu produktów wysokobiałkowych (które przyspieszają metabolizm) oraz zamienników posiłku (dzięki którym mamy zapewnione minimalne zalecane ilości makro i mikroskładników odżywczych) SmartFood proponuje dietę skuteczną i przede wszystkim bezpieczną w stosowaniu.

  2. Jak długo muszę stosować posiłki SmartFood?

     Tak długo, aż osiągniesz swój cel! Nie jest wymagane, żeby przez cały czas spożywać produkty zawarte w SmartPackach i żywić się tylko produktami SmartFood - wręcz wskazane jest uzupełnianie produktów SmartFood o porcej warzyw i zdrowych tłuszczów.

    Warunkiem, aby uzyskać w krótkim czasie wyniki, jest zapoznanie się oraz stosowanie do Programów SmartFood. Posiłki SmartFood są nie tylko smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu, lecz również zdrowe i pożywne dzięki czemu możemy je zabrać ze sobą do pracy czy też w podróż. Czy powinniśmy rezygnować z wygody i braku innych alternatyw żywieniowych (fast-fit-smart-food)?

    Program Smartfood powstał z myślą o szybkich efektach odchudzania w połączeniu z edukacją żywieniową - dzięki czemu przechodząc przez kolejne etapy i osiągając swój założony cel, możemy redukować ilość posiłków SmartFood w całodniowym menu. Należy pamiętać, aby utrzymywać odpowiedni bilans energetyczny po kuracji odchudzającej a zastąpienie części diety produktami SmartFood bardzo to ułatwia.

  3. Dlaczego powstają grudki podczas przygotowywania posiłków, jak temu zapobiec?

    Aby uniknąć powstania grudek należy zalewać posiłek wodą o temperaturze 85°C oraz energicznie mieszać w trakcie zalewania. Nie zalewaj posiłku wrzątkiem – odczekaj kilka minut po zagotowaniu wody zanim jej użyjesz. Grudki w posiłkach spowodowane są dużą ilością białka w produktach SmartFood.

    Zalewanie produktów wrzącą wodą powoduje natychmiastową denaturację białka - agregację w duże, nierozpuszczalne kompleksy (potocznie nazywane też ścięciem białka - "tak jak byśmy wlewali śmietanę do wrzącej zupy"),  której skutkiem są grudki.

    Kolejną przyczyną powstawania grudek może być niedostateczne mieszanie lub jego brak podczas przygotowywania - produkt nie zdąży się rozpuścić.

    Jeśli w produkcie pojawią się niechciane grudki, smak i konsystencje produktu możemy uratować używając blendera lub "żyrafy" (mechaniczne rozbicie grudek spowoduje wygładzanie konsystencji).

  4. Dlaczego posiłki należy spożyć w czasie 10 minut?

    Rekomendujemy spożywania posiłków w krótkim okresie czasu, przede wszystkim ze względu na zawarte w nich witaminy rozpuszczalne w wodzie. Podwyższona temperatura, dostęp światła i tlenu to największe zagrożenie dla utraty witamin w posiłku - straty witamin podczas gotowania mogą sięgać nawet 75 %.

    By skutecznie dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin powinniśmy jak najszybciej spożyć produkt po przygotowaniu.

    Kolejnym, istotnym czynnikiem jest smak produktu - wyższa temperatura powoduje większą aktywność związków smakowych oraz aromatów, co polepsza organoleptykę posiłku.

  5. Czemu zalecane jest picie koktajlu SmartFood, a nie koktajlu ze świeżych owoców?

    Koktajl SmartFood zawiera pełnowartościowe białko, dzięki czemu podwyższa on PPM* (o ok. 25-50%) - efektem jest szybsze i skuteczniejsze odchudzanie się. Koktajl ze świeżych owoców jest polecany w kolejnych etapach Programów SmartFood. W pierwszych 2 tygodniach (program efektywny) zalecamy picie koktajlów SmartFood aby spowodować przyśpieszenie metabolizmu - zmusić organizm do większego spalania tkanki tłuszczowej, dzięki czemu osiągniemy szybciej efekty (i zdobędziemy większą motywację do "trzymania się" diety). Dodatkowo koktajl SmartFood, dzięki zawartości wysokojakościowego białka ma większą wartość sytną (wyższy współczynnik indeksu sytości), dzięki czemu dłużej jesteśmy najedzeni.

    *PPM - Podstawowa przemiana materii

  6. Czy produkty SmartFood mogą być stosowane przez dzieci?

    Programy SmartFood przeznaczone są do stosowania dla osób pełnoletnich. Produkty nie zaszkodzą dzieciom, jednakże dzieci nie powinny spożywać nadmiernych ilości produktów SmartFood. Produkty SmartFood nie zawierają konserwantów oraz nienaturalnych przeciwutleniaczy (jako substancje konserwujące w produktach SmartFood zostały zastosowane: kwas askorbinowy, oraz tokoferol).

    Dzieci nie powinny stosować zestawów Smartpack ze względu na inne zapotrzebowanie na poszczególne składniki mineralne, witaminy oraz energetyczność diety. Odpowiadając na to pytanie należy uwzględnić że dziecko to osoba w wieku do 12 lat, zapotrzebowanie energetyczne może wahać się od kilkuset do ponad tysiąca kcal/dzień w zależności od wieku i metabolizmu dziecka.

  7. Dlaczego podczas podgrzewania posiłków w kuchence mikrofalowej dochodzi do wykipienia posiłku?

    Problem związany jest z przegrzaniem posiłku. Dzieję się tak gdy łączymy produkty SmartFood z mlekiem o dużej zawartości tłuszczu. Produkt nie jest mieszaniną jednorodną przez co zawarte w nim składniki odżywcze nagrzewają się nierównomiernie. Ponadto każdy składnik ma inną temperaturę wrzenia. Główną przyczyną wykipienia posiłku są białka mleka: kazeina i serwatka, które w temperaturze 70oC denaturują, przy czym kazeina przytrzymuje białko serwatki przed wydostaniem się na zewnątrz tworząc "błonkę" . Zapora ta wytrzymuje temperatury do ok. 75oC, powyżej której pęka wyrzucając na zewnątrz składniki. Problem wykipienia można wyeliminować używając mleka odtłuszczonego, umieszczając produkt w wysokim i szerokim naczyniu albo też przygotowywać potrawę w niższej temperaturze.

  8. Dlaczego zalecane jest używanie mleka odtłuszczonego?

    Związane jest to z wykipieniem podgrzewanego w kuchence mikrofalowej posiłku. Dodatkowo mleko odtłuszczone ma mniejszą zawartość kalorii. By temu zapobiec używamy mleka odtłuszczonego.

  9. Jak mogę wzbogacić smak moich posiłków?

    Do potraw możemy dodawać przyprawy oraz zioła. Potrawy możemy wzbogacić, dodając warzywa lub owoce. Ponadto produkty SmartFood mogą być doskonałą bazą do kuchennych eksperymentów. Po inspiracje i pomysły, zapraszamy do zakładki INSPIRACJE.

  10. Co to jest profil aminokwasowy?

    Profil aminokwasowy jest to wartość aminokwasów (ilość aminokwasów zawartych w produkcie), które znajdują się w produkcie. Najczęściej profil aminokwasowy podawany jest na 100g produktu. Dzięki profilowi aminokwasowemu jesteśmy w stanie dowiedzieć się ile aminokwasów zostanie dostarczonych do Twojego organizmu, poprzez które dojdzie do lepszej syntezy białek (regeneracji i budowy organizmu), a także uzyskania dodatniego bilansu azotowego. Odpowiednia podaż aminokwasów, które są przedstawione w profilu aminokwasowym są niezbędne do procesów anabolicznych występujących w organizmie. Produkty SmartFood zawierają profil aminokwasowy na poziomie białka idealnego, dzięki temu białko jest pełnowartościowe i nie zawiera aminokwasów ograniczających (które hamują przyswajalność białka - na poziomie aminokwasu ograniczającego).

  11. Dlaczego w SmartBoxie znajdują się granulki?

    Granulki są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który jest niezbędny w diecie (często diety VLCD nie zawierają błonnika pokarmowego co niesie za sobą szereg niebezpieczeństw). Dziennie powinniśmy dostarczać od 20 - 40g błonnika pokarmowego. Rola błonnika pokarmowego:

    • powoduje mniejsze wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów;
    • obniża ciśnienie tętnicze krwi
    • spowolnienia rozkład węglowodanów
    • obniża stężenia glukozy we krwi
    • obniża zapotrzebowanie na insulinę
    • reguluje perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom, bierze udział w rozwojowi korzystnych bakterii jelitowych,
    • zmniejsza uczucie głodu, podnosi indeks sytości potraw,
    • zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego
    • zmniejsza wchłanianie soli.

Odchudzanie

  1. Czy grozi mi efekt jo-jo?

     SmartFood to nie tylko żywność funkcjonalna lecz przede wszystkim programy edukacyjne, które mają na celu nabycie przez osoby stosujące dietę, odpowiednich nawyków żywieniowych oraz niezbędnej wiedzy na temat żywienia i zdrowego trybu życia. Efekt jo-jo wystąpi gdy osoba odchudzająca się wróci do wcześniejszych nawyków i przyzwyczajeń żywieniowych. Dzięki zbilansowaniu produktów oraz programów diety SmartFood nie powinien wystąpić „głód” związany z niedoborami po zakończeniu Programu. Zmniejsza to ryzyko gwałtownego powrotu do złych nawyków żywieniowych i co za tym idzie – efektu jo-jo.

  2. Ile jestem w stanie schudnąć w 1-2 tygodnie?

    W zależności od masy ciała, możemy schudnąć nawet 4 - 8 kg w przeciągu 2 tygodni. W tydzień możemy schudnąć nawet do 3 - 4 kg. By stracić 1 kg tkanki tłuszczowej musimy uzyskać ok. 7000 kcal deficytu energetycznego. By dokładnie wyliczyć ile możemy schudnąć wystarczy skorzystać z naszego kalkulatora i obliczyć całkowitą przemianę materii.

    Następnie należy przyjąć że każdego dnia spożywamy 1000 kcal - 1400 kcal i tą ilość odjąć od otrzymanego wyniku. Obliczoną wartość deficytu energetycznego należy ponożyć przez 7 , aby otrzymać wartość energetycznego deficytu tygodniowego.

    Jeśli chcemy uzyskać jeszcze lepsze efekty odchudzania powinniśmy zacząć ćwiczyć - na początku wystarczy podstawowy ruch: np. 30 min spaceru to ok 200 kcal mniej (więcej w zakładce sport).

  3. Dlaczego jem makarony SmartFood i nie chudnę?

    Spożywając 5 razy dziennie makaron SmartFood dostarczamy 1500 kcal. Przy dziennym zapotrzebowaniu wynoszącym ok. 2000 kcal otrzymujemy deficyt energetyczny rzędu 500 kcal - czyli tracimy 1 kg na 14 dni - efektem jest chudnięcie.

    Pytanie powinno brzmieć dlaczego nie chudnę tak szybko jak bym chciał/a?

    Skłąd SmartPacka jest tak skonstruowany by spełniał normy zbilansowania diety (kolejno 25%, 15%, 35%, 10%, 15% energii na każdy posiłek). Zestaw składa się z zamienników posiłków (które zapewniają niezbędne witaminy i składniki mineralne) oraz produktów wysokobiałkowych (którym zadaniem jest napędzanie metabolizmu). Połączenie tych 2 grup produktów powoduje dietę idealną - z jednej strony zapewniamy wszystkie składniki odżywcze z drugiej unikamy dziur metabolicznych napędzając metabolizm. Dzięki odpowiedniemu zbilansowaniu mamy zapewniony nie tylko deficyt energetyczny, ale i zwiększoną PPM (podstawową przemianę materii), dzięki czemu skuteczniej pozbywamy się masy ciała.

    Wracając do wyliczeń: osoba, która spożywa SmartPack według zaleceń dziennie dostarcza ok.1000 kcal przy zapotrzebowaniu 2000 kcal, czyli deficyt wynosi ok. 1000 kcal. Dodatkowo należy doliczyć zwiększony metabolizm rzędu 25-50% - czyli całkowity deficyt to nawet 1500 kcal! Efektem jest ok. 1,5 kg mniej w ciągu tygodnia czyli 3 razy szybciej niż w przypadku spożywania samego makaronu. Należy zaznaczyć, że przy większym dziennym zapotrzebowaniu energetycznym, spadek masy ciała będzie szybszy.

  4. Co zrobić, kiedy pojawią się zaparcia i wzdęcia?

    Wzdęcia i zaparcia - są normalnym objawem w dietach o podwyższonej zawartości białka. Idealnym sposobem na zaparcia oraz wzdęcia jest spożywanie większej ilości błonnika pokarmowego (polecamy granulki pszenne SmartFood lub siemię lniane ).

    Kolejnym rozwiązaniem jest suplementacja probiotykami, które uzupełniają niezbędną florę jelitową oraz prebiotykami (np. inuliną, którą można dodawać do koktajlów SmartFood, deserów oraz sosów) które są pożywką dla mikroflory jelitowej.

    W przypadku zaparcia powinniśmy spożywać dodatkowo większą ilość płynów - wody, kawy (zawarta w kawie kofeina przyspiesza perystaltykę jelit) i herbat. Jeśli wzdęcia lub zaparcia trwają przez dłuższy okres należy wybrać się do lekarza lub zrobić testy alergenne gdyż może to być spowodowane alergią pokarmową lub jednostką chorobową.


  5. Dlaczego uzupełnianie płynów podczas stosowania diety jest tak istotne?

    Woda to niezbędna substancja do życia. Pełni bardzo ważną rolę w organizmie człowieka: jest podstawowym składnikiem budulcowym organizmu, występuje we wszystkich tkankach, narządach i płynach ustrojowych. To w środowisku wodnym zachodzi większość procesów metabolicznych, które zachodzą w organizmie ludzkim. Woda bierze udział w transporcie tlenu, składników odżywczych (białek, składników rozpuszczalnych w wodzie) oraz innych czynnych biologicznie związków. Woda umożliwia też usuwanie produktów przemiany materii (między innymi nadmiar azotanów), transportując je do płuc i nerek, jest niezbędna w procesie trawienia i wchłaniania pokarmów.

    Dorosły organizm ludzki składa się około 70% z wody. Powinniśmy spożywać ok 2 l wody dziennie (wg. norm 1 ml na 1 kcal - zapotrzebowania dziennego na energię; przy zapotrzebowaniu 3000 kcal powinniśmy spożyć 3 l płynów).

    Kiedy należy spożywać większe ilości wody?

    Przy diecie o podwyższonej zawartości białka, błonnika pokarmowego, przy większej aktywności fizycznej oraz przy wyższych temperaturach. Niespożywanie odpowiedniej ilości wody może spowodować poważne problemy:

    • 2% ubytek wody powoduje zwiększone pragnienie.
    • Ubytek rzędu 5-8% może spowodować bezsenność, zaczerwienienie skóry czy utratę apetytu.
    • Niedobór wody wynoszący 10% - 15% masy ciała powoduje drgawki, opuchnięcie języka, utratę przytomności.
    • Strata wody powyżej 20% może spowodować śmierć.

    Jeśli nie będziemy dostarczać odpowiedniej ilości wody przy dietach wysokobiałkowych możemy uszkodzić nerki, wątrobę, czy też przegrzać organizm.

Programy

  1. Jak dobierać posiłki w ciągu dnia?

     Komponując posiłki w ciągu dnia musimy na początku ustalić:

    • energetykę dnia,
    • następnie długość dnia
    • oraz jego przebieg (np. dzień zaczynamy o godz. 7 i kończymy o godz. 24, poza domem przebywamy 8h).
    Następnie ustalamy godziny spożywania posiłków (tak by przerwy wynosiły ok 3-4 godziny między kolejnym spożywaniem posiłku oraz by ostatni posiłek spożyć ok 3h przed snem) oraz rozpisujemy dzienną energetykę poszczególnych posiłków (energetyka poszczególnych posiłków powinna wynosić śniadanie 25%-30%, II śniadanie 15-20%, obiad 30-35%, podwieczorek 10-15%, kolacja 15-20%). 
    • Dodatkowe wskazówki które pomogą szybko schudnąć:
    • najlepiej wybierać posiłki węglowodanowe do południa, po południu powinny dominować posiłki białkowe (posiłki węglowodanowe podnoszą PPM o 4% natomiast białkowe powyżej 25% !)
    • jeśli to możliwe trzymajmy się proporcji energetyki poszczególnych posiłków, nie omijajmy posiłków (kiedy nie spożywamy np. II śniadania w żywieniu tworzy się tzw. dziura metaboliczna - co skutkuje gorszą przemianą materii)
    • jeśli już mielibyśmy pominąć posiłek to wybierzmy kolację (w myśl zasady kolację oddaj wrogowi)
    • jeśli mamy "ssanie na słodycze" to najlepiej sięgnąć po deser, batony SmartFood lub 2-3 daktyle (które szybko zasłodzą).
  2. Jak skomponować własny program dzienny?

    By prawidłowo skomponować własny program dzienny, należy sobie zadać następujące pytania:

    • jak szybko chcielibyśmy osiągnąć cel
    • ile czasu mamy na gotowanie posiłków
    • oraz jaki jest nasz poziom aktywności fizycznej.

    Następnie wybieramy jeden z programów zawartych na stronie (różnią się szybkością osiąganych celów - im niższa energetyka programu tym szybsze efekty odchudzania). W zależności od wybranego programu ustalamy ile produktów SmartFood będziemy włączać do naszej diety.

    Teraz wystarczy wybrać godziny posiłków pamiętając o regularnych przerwach pomiędzy nimi, oraz w jakich godzinach wygodnie będzie korzystać z produktów SmartFood (czy to będzie śniadanie, przekąska w pracy, czy obiad). Wszystko zależy od nas samych - dzięki łatwości przygotowaniu posiłków można je zabrać ze sobą praktycznie wszędzie. By zobaczyć jak można wymienić posiłki SmartFood korzystaj z szablonów zamieszczonych na stronie w dziale z produktami.

  3. Dlaczego istotna jest kolejność spożywania określonych posiłków w ciągu dnia?

    Według zaleceń dietetycznych energetyka poszczególnych posiłków w ciągu dnia powinna wynosić:

    1. śniadanie 25%-30%
    2. II śniadanie 15-20%
    3. obiad 30-35%
    4. podwieczorek 10-15%
    5. kolacja 15-20%

    Dzięki takiemu rozłożeniu energetyczności organizm lepiej funkcjonuje - wzrasta produkcja enzymów trawiennych, utrzymany jest odpowiedni poziom metaboliczny, regularne rozłożone posiłki zapobiegają magazynowaniu energii oraz nadmiarowi energii spożytemu w trakcie jednego posiłku. W Programach SmartFood zostało zastosowane sddp (swoiście dynamiczne działanie pokarmu) - które przyspiesza PPM (Podstawowa przemiana materii). Zachowanie odpowiedniej kolejności powoduje utrzymanie metabolizmu na najwyższym poziomie, co skutkuje szybszym spalaniem tkanki tłuszczowej, oraz skutecznemu wykorzystaniu składników pokarmowych zawartych w produktach.

Porady dietetyka

Podjadanie

W trakcie stosowania diety, szczególnie w jej początkowej fazie, zdarzają się chwile słabości. Jak sobie z nimi radzić?

więcej porad

Inspiracje kulinarne

Placki węgierskie a'la SmartFood - 281 kcal/os

Oryginalny przysmak dla wielbicieli ostrzejszych smaków. Sycące i nietrudne w przygotowaniu danie dla 2 osób. Zdecydowanie polecamy!

więcej inspiracji

Sklep

Zamknij

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Dowiedz się więcej »